miercuri, 27 august 2014

Cinque Terre


Undeva, într-o poveste de Philip Pullman, un băiat rănit, încordat, cercetează aerul cu un pumnal diafan, încercând să găsească un nod spre o altă lume. Trebuie să se relaxeze, să-și golească mintea și să-și  concentreze simțurile în prelungirea degetelor, până în vârful lamei cu care să simtă, în rețeaua fin țesută de realități, bucla către alte universuri. Odată ce agață nodul, poate tăia o fereastră și pătrunde dincolo. Monterosso, una dintre așezările din Cinque Terre, are o astfel de fereastră către o lume magică, în care am ajuns din greșeală, pe înserat, după o plimbare pe malul Mării Ligurice.

Spre lumea pierdută am fost atrași din mijlocul civilizației de o pisică, așa cum s-a întâmplat cu toate aventurile noastre în Cinque Terre. Am urmat-o, părăsind faleza, până într-o piațetă cu plante exotice și dale de piatră, în care trona o săgeată către "la citta vecchia". În direcția indicată, un șir de scări se pierdea în frunziș. Am crezut că vom face câțiva pași și vom ajunge în centrul vechi, însă treptele o porneau hotărât și abrupt prin pădure. Copacii foșneau, gâze mari fluturau în fața noastră, iar freamătul orașului nou și zgomotul mării erau din ce în ce mai departe. Am urcat până când întunericul și lumina s-au amestecat într-o pastă omogenă, iar gâzelor le-am simțit doar aripile pe piele. În stânga noastră era prăpastie, în dreapta, un zid vechi, ca un fagure, rămas din vechea cetate care ascundea orașul de ochii piraților. Poteca urca în continuare, și noi odată cu ea, ușor nedumeriți. Când am ajuns în vârf, ultima geană de lumină dispăruse undeva dincolo de următoarele dealuri.

Ne-am trezit pe un platou de unde puteam doar ghici în ce direcție e marea. Aveam  în stânga un pod spre nicăieri și, la oarecare distanță, niște porți mari, negre în dreapta. Poate că teama  ne-a împins spre porți. Mă gândeam că vom găsi o casă și, dacă avem noroc, vom afla care e drumul spre orașul vechi.

Și aici era, dincolo de porți. Nu era o lume cu monștri, iar dacă erau fantome, păreau și ele vrăjite de nemișcarea care domnea. O liniște care pătrundea în oase, în mușchi și o briză ca o premoniție rece. Pășisem pe tărâmul morților; aici, păreau cu adevărat venerați. Un cimitir construit în ruinele unui castel din secolul 11. În aerul liber, încremenit, un mic labirint de alei separa zidurile de marmură cu nișe supraetajate. Fiecare nișă, o viață trecută și o lumină aprinsă. Un șir de vieți, un șir de lumini, fiecare cu un nume, o poveste, o imagine veche, ștearsă. Pentru nișele de sus, trebuiau găsite treptele care duceau la etaj. Am urcat până am ajuns aproape de capelă. Ușa era întredeschisă, însă întunericul dinăuntru și din afară ne-a reținut să intrăm. Voiam să fac poze, să mă agăț cumva de experiența asta, dar după a treia fotografie, un zgomot puternic din interiorul capelei ne-a trezit instinctul de conservare. Și am luat-o la fugă. Nu știam, atunci, că în podeaua capelei se află un osuar și că morții, după ce petrec un timp limitat în loculo (nișele individuale supraetajate), din lipsa spațiului, sunt aduși în capelă. Aș fi fugit mai tare. Nu am pornit înapoi, pe unde intrasem, ci undeva spre dreapta, unde gardul părea rupt. Ne-am trezit în altă poveste, pe o potecă îngustă ce forma un cerc deasupra unei văi în care era orașul. Am luat-o pe potecă și, după mai multe minute, am dat de primele case. Toate așezările de pe deal sunt construite în zidul cetății iar între case ne deplasam doar pe scări abrupte și coridoare înguste.

Jos, agitația orașului ne-a readus complet la realitate și ne-a atras în larma ei turistică. Mergând aiurea prin cetate, am descoperit "adevăratul" drum care leagă orașul vechi de cel nou: un tunel pietonal, săpat în munte, care se parcurge în doar câteva minute. Data următoare când am trecut pe lângă piațeta cu dale de piatră și săgeata către pădure, treptele erau închise.  Nici urmă de pisică.

Monterosso are, pe lângă feline, un parfum intens de iasomie, care se întețește în ploaie. Și licurici. Sute, mii și mii de licurici. La ei am ajuns ghidați de o altă pisică, într-o altă noapte. S-a oprit în mijlocul drumului gol, în fața noastră, a mers puțin la dreapta, spre copaci, apoi a fugit. Acolo, în dreapta, era  universul fosforescent.

Ca Monterosso, și Manarola, și Corniglia și Vernazza au poveștile lor, pe care le-am întrezărit plimbându-ne, urcând și coborând cetățile abrupte și dealurile înverzite. Pisici sunt peste tot, priveliști incredibile atât spre mare cât și spre coasta muntoasă, plină cu viță de vie și lămâi. Sint foarte multe lucruri de făcut în Cinque Terre, de la drumețiile pe celebrele C.T. trails, la Via dell Amore,  plimbări cu vaporul (chiar până la Portofino), plajă și baie, au mâncare fabuloasă și loc de visare.
 În C.T se ajunge cu trenul de la Florența (trebuie schimbat în La Spezia), așa că se poate vedea Liguria din mers. Merită.









Adăugaţi o legendă

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu